Važnost morske vode za Zemlju

zemlja

Na Zemlji je 2,45 puta veća površina mora od površine kopna.

Morska je voda prirodno bogata mineralima i elementima u tragovima.

Morska voda (slana voda) čini 97% ukupnog sastava vode na Zemlji, dok se preostalih 3% dijeli na led (2%) i kopnene vode (1%).

Zemlja se često naziva plavim planetom. Ova činjenica ne iznenađuje s obzirom na to da 71% ukupne Zemljine površine čine mora i oceani (koji imaju površinu od 360.700.000 kvadratnih kilometara) čija je prosječna dubina 3.800 metara. U nekim dijelovima planeta Zemlje, dubina mora doseže i do 11.000 metara.

Najviše i najniže točke litosfere su:

Razlika u visini ovih dviju točaka je ukupno 20.000 metara.

Salinitet morske vode

Sol dospijeva u mora i oceane sa stijena.

Mineralne soli, koje su se nakupljale u tlu tijekom više milijuna godina, otopila je kiša te uzrokovala njihovo slijevanje u potoke i rijeke, putem kojih su dospjele u mora i oceane.

sol

Salinitet morske vode može biti između 30 i 40 grama po litri.

Salinitet raste u predjelima gdje je manje kiše i dotoka slatke vode u more, a više isparavanja morske vode uslijed vanjske visoke temperature (npr. mora tropskih predjela):

Prosječan salinitet:

Salinitet je manji u morima koja imaju mnogo pritoka slatke vode (vode u području ekvatora, srednje do sjeverne i južne zemljopisne širine, Baltičko i Crno more). Tako salinitet Crnog mora iznosi oko 19 g/L, a dijela Baltika i Baltičkog zaljeva samo 5 g/L.

Baltičko more (5 g/L) i Crveno more (44 g/L) možemo smatrati esktremima u salinitetu otvorenih mora na Zemlji.