Elementi u tragovima

Elementi u tragovima imaju važnu ulogu u zdravom funkcioniranju našeg organizma.

Budući da je morska voda bogata elementima u tragovima, upotreba njene otopine u obliku spreja preporučuje se za očuvanje zdravlja nosne sluznice i gornjih dišnih putova.

koralj

Elementi u tragovima u našem organizmu

Ljudsko je tijelo sastavljeno od više milijardi stanica.

U svakoj od tih stanica stalno se odvijaju kemijske reakcije, što osigurava pravilno funkcioniranje organizma.

Međutim, niti jedna se kemijska reakcija ne bi mogla odviti bez prisutnosti malenih radnika koje nazivamo enzimima. Oni u svojemu radu trebaju prisutnost elemenata u tragovima kako bi se kemijska reakcija mogla odviti.
Na ovaj način elementi u tragovima*, koji su prisutni u malim količinama u tijelu, postaju temeljni aktivatori mnogih biokemijskih mehanizama, kako u probavnim procesima, tako i na mišićnoj, krvožilnoj i moždanoj razini. Enzimi su uključeni u procese transformacije i asimilacije hrane u našem organizmu te su od velike važnosti u procesima obnove tkiva i zaštite organizma od različitih upala i promjena uvjetovanih starenjem i stresnim stanjima.
* (koncentracija < 100 miligrama po kg tjelesne mase, tj. < 7 g za odraslu osobu koja teži 65 kg)

Dvije su vrste elemenata u tragovima

Neesencijalni elementi u tragovima obično se ne nalaze u ljudskom organizmu (aluminij, srebro, bizmut, litij i zlato), nemaju fiziološko djelovanje, ali posjeduju neka farmakološka svojstva.

Danas poznajemo više od 80 esencijalnih elemenata u tragovima, ali je samo njih 15 važno za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Klasificiraju se kao esencijalni jer djeluju poput katalizatora za različite procese u organizmu. Budući da su elementi u tragovima minerali, naše tijelo ih ne može samo proizvesti, nego ih moramo uzimati iz hrane.

Manjak bilo kojeg minerala može uzrokovati zdravstvene probleme.

Svaka stanica u našemu organizmu hrani se sastojcima iz izvanstanične tekućine, koja se sastoji od vode i elemenata u tragovima. Stoga je voda sa svojim pripadajućim mineralima neophodna za zdravlje i pravilno funkcioniranje našega organizma.